attól mert falun kinevetnek egy vegát, nem biztos hogy morálisan nekik van igazuk szerintem. nem mondom hogy vegáknak könnyű megvédeni az álláspontját, de azt mondani, hogy húst enni jó, aki meg nem eszik azt röhögjük ki, az nem a legjobb út ebben a témában a párbeszéd felé. de gondolom, te nem is akarsz itt erről beszélgetni. te szereted a húst és kész. nekem ezzel nincs bajom, de magam részéről sokszor vacilálok már és ha már leraktam a cigit (lassan 2 éve 1 szálat se szívtam 7 év napi fél-egy dobozos korszak után), ettől a céltól sem riadok vissza. Szeretném egyszer elérni, hogy nem ölnek állatot a fennmaradásomért. Najó. A kajámért.
Még vmi: ha máshova születsz, simán vega lennél. Pl tibetiként vagy indiaiként nem hiszem hogy értenéd magad, ahogy most beszélsz és véded a húsevést. Szóval nem hiszem hogy abszolút igazságok vannak e témában, az azért elgondolkoztató szerintem hogy a vegák száma monoton nő.
Jah és én pl képtelen lennék megölni egy állatot - najó emlőst. Biztos ha nem ettem volna 2 hete megtenném, de nehezen dolgoznám fel.
egyszer én is aszontam egy idősebb csókának, hogy nem lenne szívem megölni egy malacot... nem szólt semmit, hanem mikor a friss toros sült húst nyomtam befelé párolt káposztával akkor megkérdezte, hogy hogy van a "szívem"
de amúgy utálatos dolog, én ezeket kerültem ha tehettem... hideg van, mindenki részeg, mindenki késsel rohangál :)
Elképzelem, falura beállítani ezzel a dumával: "Ne bántsd a malacot meg a csirkét, egyél inkább szójátmeg búzacsírát, az jobb, mint a kolbász meg a hurka...Volna szíved megölni szegénykét?!":)
Ez max. azért van, mert már nincs rákényszerítve az ember, túlságosan urbánusok lettünk(legalábis én biztos). Falun gond nélkül kitekerik a csirke nyakát.
sovány sajt min. 30g fehérje, nézz szét jobban a piacon
Ajánlom pl az óvárit, vagy a véres alexandrának is vannak sovány trappista sajt változatai, de még lehetne sorolni. (van honlapjuk is)
Nem hiszem, hogy meg kellene adnom Neked a nevüket. Nem barátokról van szó, hanem ismerősökről. Amúgy sem izgat, elhiszed-e vagy nem. Számomra a lényeg: ne próbáljanak idióta dumákkal leszoktatni a húsevésről, egyrészt mert úgysem fog sikerülni, másrészt dühös leszek, és bunkó...
Sokan abban is hisznek, hogy halálunk után a Szíriusz bolygóra kerülünk...:)
Mindenki abban hisz, amiben akar, amíg ez nem árt másoknak.
sajt ? 30% ???? 12-13 % nál magasabbat még nem láttam.
tejfehérje (kazein) meg kurva drága a boltban, a tejsavó megfizethetőbb. Ha meg a nyers tejfogyasztása gondolsz, akkor az az ábra, hogy amit a botlban kapsz az visszahigított tejpor. és a tejenk a fehérjetartalma kb 3%.
hát figyu, akkor sajt a megoldás csirke fehérje= 20-25 gr/10dkg, sovány sajt meg 30-32... és azért a tejfehérje biológiai értéke még a húsénál is jobb, tehát több és könnyebben szívódik fel
Én sem rég óta. Ha eszel sajtot vagy tojást, nem kell félteni a kondid, nyugodtan lehet tömegnövelni is ezekkel, úgyhogy.
A trendről meg annyit, hogy sztem inkább trendi dolog azt hangoztatni, hogy mennyire simán megeszi a bárányt meg a nyulat, stb, de ha odaraknák az asztalára, hogy ölje meg, aztán megeheti, akkor nem biztos, hogy meg tudná tenni. Sajna ennyire nyilvánvaló dolgokba nem gondolunk bele, mikor pl húst eszünk. Csak eg darab cafatnak látjuk, sőt, egy gusztusossá alakított falatnak, de az nemrég még egy élő állat volt, aki ugyanúgy szereti az életét és ragaszkodik hozzá, mint egy ember. Sokan nem is tudnák elvágni egy csirke nyakát, ezért rábízzák másra... szerintem már az is nemes dolog, hogy elgondolkodtál ezen
Hát hogy lehet teljes életet élni, azt azért az a pár millió vegetáriánus szerintem kellőan alátámasztja és én ugyan csak egy pár 10 oldalt olvastam még utána, de nem egy orvos, biológus mondja, hogy semmiféle hátránnyal nem jár, ha ésszel csinálják. A gorillák pl. több száz kilós izommonstrumok és semmi mást nem esznek mint levelet:) Szóva l a fitness nem ettől függ szerintem.
Hogy egyes vegák agresszívan megpróbálják a nézetüket felsőbbrendűnek beállítani szerintem is idegesítő, de valahol meg tudom őket is érteni míg nem ordenáré stílusban folyik a hittérítés, és míg abbahagyják ha vki erre kéri őket.
Ha te ismersz olyan embert aki divatból lett vegetáriánus és még mindig tartja magát, mond meg a nevét, had írjak neki. Nem provokálni akarlak, csak baromi nehezen hiszem ezt el Neked.
2008-05-04 18:59 |
#549
a vegák sem vegák teljesen!
alapkérdés: a kő vega tyúk lenyeli?
válasz: TERMÉSZETESEN! :)
Szerintem statisztikák még nem készülhetnek olyan rég, hogy ezt biztosan kijelenthesd...ezer más dologtól is lehet ez, feltéve, hogy igaz. Statisztikát amúgy is bármilyet lehet készíteni, attól függ, ki csinálja, ki a megrendelő, stb., szóval én ilyeneknek nem hiszek.
Tojok rá, ki mit eszik, de ne akarjanak bennem lelkiismeret-furdalást kelteni, mert szeretem a húst...Márpedig itt időnként ez folyik. Szeretem az állatokat, de azért az embert fontosabbnak tartom, úgyhogy habozás nélkül megeszem a csirkét, bárányt, bármit...
Ismerek nem egy vegát, akiről tudom, hogy divatból kezdett bele. Nem is néznek ki jól...
Az meg, hogy hús nélkül is lehet teljes életet élni, csupán egy vélemény, amit tiszteletben tartok, de nem értek egyet vele...Pár év múlva kitalálják, hogy mégsem...
én rég óta vacilálok hogy elkezdek ovo-lakto vega irányba menni és pár év alatt lerakom a húst teljesen. pusztán elvi okból, bár tudva a jótékony hatásait. Te mióta vagy vega sztóksz? Én kevés húst eszem, de a kondimat féltem kicsit. tényleg nem változik számottevően? Sajtból tejből tojásból eszem 3 ember helyett is minden nap:)
Ricsi a vegetáriánusok körében rengeteg betegség sokkal kevésbé fordul elő, arról nem beszélve, hogy tovább élnek a statisztikák tanusága szerint. Aztán mint tudjuk van kis hazugság, nagy hsazugság meg a statisztika, a sor végén:D, vega senki nem lesz trendből. vegává lenni rengeteg lemondással és új szokás kiépítéssel magyarul koncentrációval és energiával jár. ezt csak úgy trendből senki nem vállalja be nyilván.
vega azért lesz a legtöbb ember, mert nem látja be mi értelme állatokat ölni a húsukért, ha nélkülük ugyanolyan teljes életet élhetsz.
2008-05-04 16:32 |
#546
De jó ez a topic.
Én olaszkonyha szerelmes vagyok, így számomra a világ legjobb vacsoárja úgy néz ki hogy:
Előételnek különféle száraztészták, sajtok, oliva, articsóka és szárított sonkák
Levesnek Minestrone
Főételnek valamelyik paradicsomos tészta - tk mindegy, mindegyiket imádom
Tiramisu
És mellé sok sok finom bor sorban a fehér-rosé-vörös vonalon haladva.
jó étvágyat!
ma én vörös lencsét ettem chilivel meg kurkumával...
csíp mint a genyó bazze :)
de finom...
na meg ettem csirkepörköltet is :)
meg egy kiló körtét...
szeles estének nézünk elébe :) :)
Te szidod itt a húsételeket, jobb esetben is feleslegesnek titulálva...
És ne sértődj meg, de szerintem a Te fajtád az, aki x év múlva-amikor ellenkező trend lesz, vagy éppen még újabb kutatási eredmények alapján rájönnek, hogy a túl sok zöldség, hús nuku táplálkozás idő előtti fitymaszűkületet okoz-az élharcosa lesz az "Együnk húst, mert jót tesz a szervezetnek"-mozgalomnak...
Látod, te azt hiszed, hogy aki nem eszik húst azt kibaszott hínárokat zabál
Mi is van a húsban, ami kell a szervezet számára?
Energia? Az van, mert elégeti a szervezet, de tiszta energia a szénhidrátokban van, az meg nincs a húsban.
Vitamin? Ebben nem sok... C, B1, stb, ezek kellenek nagy mennyiségben de a húsban nincsenek.
Fehérje? Az már igen, viszont van a sajtban (több is), tojásban is. De a esszenciális aminosavak ugyanúgy megvannak a növényekben is, csak tudni kell megfelelően párosítani őket...
Zsír? Az is van, de szar, a növényi olajok sokkal jobbak, ez tény.
A kőműves ugyanúgy bírná hús nélkül, sőt, jobban is
Gabonák, hüvelyesek, zölségek, sajt, tojás, és még lehetne sorolni. Nem azt jelenti vegetáriánusnak lenni, hogy megeszed a retek csíráját, azt csumm. Ugyanúgy lehet enni mindent, csak legfeljebb kihagyjuk a húst. Hú micsoda tragédia, mi?
Jó, hogy tisztázzuk: én tényleg nem akartalak Téged bántani, semmi okom rá, tényleg nem ismerlek, szakmai ártalom, hogy az orvosi problémákba belepofázom:D Semmi baj az "orvosi szempontból szentségtörő" dolgokkal (amik igazából nem is azok, mert az orvosok közül az alternatív gyógymódokat kevesen ítélik el, pusztán az az álláspont, mint mondtam, hogy ezek a dolgok rendes orvosi kezelés MELLLETT teljesen rendben vannak, csak HELYETTÜK veszélyesek) lehet, hogy Mari néni Gombán már kézrátétellel gyógyítani tudja a rákot,de nem biztos, hogy Sz.T. Hubertusz is (aki ugye ezt az egyetlen latin nevet ismerte, ezért vette fel), ellenben ő kamuzhatja, hogy gyógyít, az egyszeri ember beveszi, elmegy, kifizet pénzt, vár, és meghal. Na az ilyet nagyon rühellem. Bocs, ha indulatos vagyok, csak annyi ilyen van,és annyi a buta ember (itt most nem Rád gondolok, ne érts félre), hogy szkeptikus vagyok a csodadokikkal kapcsolatban... Sajnos a másik oldalon is van sok balfasz, de rengeteg olyan is, aki tényleg segíteni akar, mint ahogy biztos jó a zödtea is, meg az AVEMAR is.
Csak tudod ez olyan, hogy az egyszeri ember inkább hisz a Nők Lapjának meg a Cosmónak, hogy lugosítani kell, pl. almasavval (aki tanult kémiát, az asszem vágja, hogy ez alapból baromság), mert a szervezetünk pH értéke 4-5 egységgel ingadozik(!!!), akik leírják, hogy azért hullik a zsíros haj, mert visszafolyik a hajhagymába a zsír(!!!)... És akkor ezt elolvassa a sok gyökér, és elkezd gondolkodni, ahelyett, hogy utánanézne valami szakirodalomban, vagy megkérdezne valakit, aki ért hozzá... Ilyen világban éllünk, és a média, meg az ilyen hozzászólások mindent megtesznek azért, hogy az orvosok "tekintélyét"(itt értsd: szavahihetőségét) megingassák. Hogy vegyed a bioszart, fogyj le, ne egyél, fogyj le, vegyél norbit, fogyj le...nem mindenre jó ám az sem, nyilván a drasztikus túlsúly pl. nem egészséges, de az sem az, amikor valaki hirtelen 160kg ról lefogy 90 re, egy ideig rendben van, aztán fél évre rá meghal... de mit látsz mindenhol? Fogyjál.
Száz szónak is egy a vége: nem a laikus véleménnyel van a baj, hanem azzal, ha a laikus véleményt megkérdőjelezhetetlennek vesszük, és a szakmait feltétlenü hamisnak. Az orvos ne építsen házat, az újságíró meg ne akarjon dietetikus lenni:)
jaja, kivonják belőle a vizet .)
a jó kocsmáros is kivonja a pálinkából a vizet, hogy csökkenjen a térfogata, na meg ugyanakkor nagyobb legyen az alkoholtartalom, tehát kevesebbet is vegyenek... :)
én meg vótam otthon muteromnál, oszt nekem még ki is tették az asztalra meg kaptam simogatást a buksimra :)
legjobb a szabolcsi töltötkáposzta
kicsi meg minden, de tuti cucc :)
Hejj hát ilyen topik is van???
Csak a töltöttkáposzta!!!!!
Tavaly voltunk egy tehetségkutatón Lőkösházán (Békés megye) és nagy üstben főzték a töltöttkáposztát és ingyen lehetett belőlle szedni.
KÁNAÁN!!!!!!!!!!
egyszer láttam egy boltban 120%os szalonnát. megkérdezem ez meg mi, hogy lehet valami 120%os? erre azt mondták hogy ugye van a szalonna, teszem azt 1 kiló. kivonják belőle a vizet így kvázi nő a "szalonnatartalma" 20%ot. mondom rendben :DDD
ismerős...
:D
van egy alkoholista haverom, húsüzemben dolgozott...
nem tudtam neki annyi sört fizetni, meg semmit sem, hogy tiszta tekintettel tudjon beszélni a munkájáról .)
hát mondjuk szerintem a legtöbb dolog amit hús néven esznek meg az átlagemberek nem sokszor látott igazi, élő állatot. gondolj bele mi van a párizsiban meg a virsliben. én kereskedelem, marketing szakon vagyok/voltam középsuliban és elvittek minket áruismeret órán egy húsüzembe... ne akard tudni.
erről a mai kis diskurzusról eszembe jutott amikor grazban voltam... ott rendszerint sokkal több a vegerátiánus-ember főleg az ilyen underground/hc körökben. mondjuk, ott nyugaton sokkal több a pénz arra hogy valaki egészségesebben éljen, jobb kajákat vegyen. bár szerintem nem elsősorban pénz kérdése a dolog. hozzáállás, elhatározás kell leginkább szerintem...
btw, voltam ott egy stúdióban is... a falról lógott gibbó lespali a híd mögötti részen egy matrica: meat means murder
na várj, az általam ismert verzió a husievésre meg az agytérfogatra az, ami le van írva a törcikönyvben,
tehát NEM a húsevéstől magától nőtt meg az agytérfogat...
hanem mikor felfedezték a tüzet, akkor a hús porhanyósabbá vált, többet lehetett belőle enni, és ez a zabálás nem terhelte annyira a rágóizmokat és a fejszerkezetben könnyebben megindulhatott agytérfogat növekedés...
... aztán megjelentek a szőke nők és elrontottak mindent...
de bazze komolyan, valahogy így olvastam... és Szalacsi Sándortól kb 40 km-re jártam általános iskolába, szóval az érveléstechnika a véremben van... :)
Azért megnéznék egy kőművest, építőipari szakmunkást, hogy trógerolna napi 10-12 órát masszívan, ha hínárfőzeléken élne..ebédre saláta...nem hiszem, hogy bírná.
Én nem mondok le a finom husiról, az tuti.
Nem kell egyetérteni a hús=agytérfogat-dologgal, de én nem a kínaiakról beszéltem, hanem a pár millió évvel ezelőtti közös ősökről, akik még nem voltak sárgák és vágottszeműek...Vadászatból elejtett husin hízlalták az agyukat, így tudtak továbbfejlődni. Nem beszélve a jégkorszakról, amikor alig volt sali édes-savanyú szósszal...
3/4 órát főzöm általában, de van, mikor odaég, akkor kellemes szag terjeng a lakásban fél napig...
Sosem lesz olyan puha, mint a fehér, de sztem ez is jó benne. Amúgy van olyan barnarizs, ami feltárt, tehát megmarad benne a rost, stb, az 15 perc alatt megfő, néha olyat veszek.
én most csiripörit ettem... valami miatt én is barna rizzsel...
te hogyan oldod meg, hogy puha legyen?
ha puhára főzöm akkor olyan lesz mint a maláta, ha rizs alakja marad akkor kemény...
beáztattam egy-két órácskára vízbe, de nem használt neki...
annak ellenére szerintem a legaromásabb, legfinomabb rizs...