nem lesz mindenkinek autója ott, mert akkor nem tudnának közlekedni, inkább a tömegközlekedést fejlesztik majd:) a városokban biztos:)
nézd meg a japánokat:)
Nem elképzelhetetlen, hogy Kína fogja terhelni a földet a legnagyobb CO2-vel, mert, ha ott tényleg, szinte minden főre fog jutni gépkocsi, a szervizelésre biztos nem fognak gondot fordítani, meg, hát a tumultus miatt minden városukban, csak majd araszolva tudnak közlekedni.
a fejlődésnél ugye azt nézzük mi volt és mire jutottak:), egyre fejlettebek lesznek. de nem nagyon vacakolnak, az olimpia miatt kitiltottak 1 millió autót pekingből...
Autóilag nem igazán. Valami száz kínaira jut egy autó. És az a durva, hogy valami környezetvédő csoport kiszámolta, hogy ha eljutna arra a szintre autóellátottságből, mint nyugateurópában, akkor annyi CO2-t fognak kipöfögni, hogy belefullad a föld. Nem vicc!!!!
Ja! Így igaz! Kína, az anarchitikus állapot minen vonalon. Még a közlekedésük is olyan a városban is, mint Bolíviának. Összevissza mindenki. Az erősebb kutya baszik elvén.
Magyarországon az a gáz és szemétség a szabadalmi hivatal részéről, hogyha már a feltaláló nem képes fietni az aktuális évi védettségi tételeket és az illető bejelenti, hogy zároltatja a témát, a hivatal az összes dokumentációt publikussá teszi egész európa számára. Átadja a genfi központnak és ők átküldik az összes europai szabadalmi hivatal számára a témát. Tengerentúlon meg úgy működik, hogy zároltatás után a feltaláló ölébe nyomnak 10Kg aktát. Csak korrektebb nem?
pár éve érdeklődtem az artisjus meg az mszh felől, hogy is működik a dolog. az artisjus csak 1 egyesület 10 civil ember alapíthat ilyet... külföldön nem számít semminek sem a magyar artisjus, persze elintézik x összegért a kérelmeket, hogy lehessen feldolgozni külföldi számokat, de a levédetés nem ér semmit szerintem.
az mszh-nál meg az a helyzet, hogy a szabadalom csak magyarországra vonatkozik kb. 2-300 ezer forint levédetni, az eus szabadalom 2-3 millió az már többet ér, de van külön az usa, ami iszonyat pénz....
de a lényeg, hogy ott van kína, ahol nem ismernek el semmilyen szabadalmat, azt gyártanak, amit akarnak szinte, egy feltaláló nem tehet ellenük semmit, még a General Motors se sokat, hiába perelik kínát...:)
bérfőzde is lehet jó, apám a barátaival minden évben főzet bérfőzdében, igaz ismerősnél. ott korrekten megy a dolog, fent vannak a szűrők, meg minden ami kell:)
Persze.Ipari mennyiségben valószínű. Bérfőzdében, kisüsti módszerrel nem nagyon. Ott is a lé bizonyos %-áért, plusz pénzért főzik le a cefrédet, ebből nem nagyon pazarolnak...
Illetve az ott tartott pálesz nyilván "középsugaras" (nyehehe...mint az urológián...), tehát a legjobb minőségű. Naná...
Házi méretekben (ami ugye illegális, meg különben sem főz a családból senki otthon, átalakított kuktában a garázsban a régi gáztűzhelyen, palackkal)
elég nagy pazarlás lenne, ha az összes lefőtt 4-5 lityiből az első liter menne a pöcegödörbe. Elég az első fél decit kiönteni, de ipari méretekben sem szoktak sokkal többet, mondjuk egy decit.
Ha a lefőtt szesz fokát úgyis beállítják desztillált vízzel, a megmaradt réz, és (csonthéjasok esetében) cián koncentrációja nem fogja elérni az egészségügyi határértéket.
Első fél deci az... Egyébként tényleg rézcsőben csapódik ki, illetve hűl le. Többnyire spirális rézcsőben, hogy minél hosszabb cső minél rövidebb helyet foglaljon, de ipari méretekben ez a rézcső még átmegy egy hideg vízzel teli tartályon is, hogy könnyebben lehűljön a szesz.
nem kéne túlpörgetni a dolgot jeti igenis jelentett be a szabadalmi hivatalnál a www.mszh.hu oldalon a pipacs keresőhöz kell regisztrálni és meg lehet találni a 84 utáni bejelentéseket.
a pálinka lepárláshoz most is réz csöveket használnak a rendes főzőkben vannak szűrők, amik kiszűrik a mérgező anyagokat, attól függ milyen cefréből főznek...
régen a házi főzésnél az első 1 litert nem szokták megtartani, rézelejének hívták:)
különben a régi aluminium edények is elég egészségtelenek, mert lekopik a védőréteg és s savas kémhatású étel oldja...
Dióhéjban:
Ment a szájkarate, kicsi anyázás, Jeti bedurcázott, és írt egy e-mailt Barnáéknak, hogy töröljék a nickjét, és az egész Jeti-topicot, soha többet nem ír ide.
Barnáék módosították a címet, adtak egy utolsó lehetőséget, hogy mindenki leírja a véleményét ezzel kapcsolatban.
Jeti másnap reggel megjelent, mintha mi sem történt volna.
Ennyi.
Kicsit átestetek a ló túloldalára, fiúk... Szerintem üjetrej is rá a hímestojásotokra, takargassátok be a szárnyaitokkal, hogy jó melege legyen és hamar kikeljen!
azt azért nem mondanám hogy anonim ez a fórum. mindenkinek lehetősége van a vélt anonimitásra is és önmaga nyílt felvállalásásra is. aki pedig azt hiszi hogy anonim maradhat hosszú távon, az bizony alaposan melléfog. a régi fórumozók közül nagyon sokan személyesen is ismerjük egymást. nagyon kicsi ez az ország
jaja szájkarate, ezért szar hogy anonim a fórum. elkelene képzelni, hogy ott ülünk körbe pár emberrel, és amit ott mondanánk, azt leírni, nem hiszem, hogy akkor valaha ilyen kialakulna, mert így csak összeveszés van névtelenül, és egymás anyázása, mint ahogy a politikusokat trendi szidni, de mi legyünk emberek ^^
én nem vagyok igazságosztó, csak unom ezt a nagy szájkaratézást. próbáljunk meg csak úgy vidáman beszélgetni egymással, mint a hogy az utcán sem ugrasz neki senki torkának csak mert valamiért nem szimpatikus az illető. a gyerekes hülye vitákat szerintem már mindenki unja. nem nehéz megszerezni senki elérhetőségét itt a fórumon, ha valakinek gondja van valakivel, szerintem hívja fel telefonon, vagy találkozzanak és beszéljék meg. ezzel megtetehtjük az első lépést a világ béke felé ;)))))))
"I. Gyula megkeni vajjal a piritóst.
A verandán a nép
a kabátját akasztja.
A szőlő rezzenetlen fürtökbe rendezve.
Rézgálic, hej, rézgálic!
I. Gyula a pirítósba harap.
Újra ősz van, mondja, ez szép
vallassuk meg a néma tájat!
A másik nép meztelen, kaszával
andalog a lugasban.
Rézgálic, hej, rézgálic!
I. Gyula kinéz frissen
az ablakon. Mellényén csipetnyi
vaj, a függönyhöz tapad.
Az emlékek finoman táplálkoznak:
Igen, az is szép volt, akkor még nem
kaszával arattunk a lugasban.
Hej, rézgálic, hej!"
maradjon, de tudod, amit mondtál, hogy telefonon intézze már el a személyeskedős üzeneteit, és ha már baszik bocsánatot kérni, mehet tova :D 60-70 évesen már azért szánalom, hogy kurvaanyázik olyanoknak, akiket nem is ismer :D nem? hőzöngjön a kocsmában :D:D:D így is telebassza az összes topicot offal, de ott nemszólok be, mert szintén off. de ez a jeti téma is politika, amíg nem enged -> sose lesz megoldás :D Amúgy olvass vissza itt a legelső oldalakra :D Ahogy jön úgy megy :D:D
válts témát szerintem, asszem az ilyesmit inkább beszéljétek meg telefonon, személyes találkozón vagy e-mailban ezentúl, és akkor nyugi lesz, meg békesség
És ráköveztkező száz évben a nap tüzében kovácsoltad a rézdrótot, amivel isteni mivoltodban tekercseled a világ összes hangszergyárának, a réti mumusoknak, és a kitalát barátaidnak (ami nem baj, sok kisgyereknek van) a fizikát meghazudtolóan működő, és objetíven megítélve a legjobb tulajdonságú hangszedőket. Levédve egy tekkknológiád sincs egyébként se MO-n, se az Arab-Emirátusokban. Szerinted elhiszünk egy szavad is? :D:D
A legelső nagy élvezetem a légzésbénulás volt, mikor az mérséklődött a mentőben kapott injekciótól, gyütt a szív arithmia, ami csak 15 évig tartott utána. Persze ma már üvegspirálon alakúl ki a fínomság.
szerintem ebből is van több fajta, márkáját majd megkérdezem, nagyon igényes üvegben volt, és tényleg jó volt.az ára annyi, amennyi.
A jó pálinka viszont tényleg akkor jó, ha nem kell jéghidegre hűteni ahhoz, hogy ne hányjuk el tőle magunkat, hanem ami szobahőmérsékleten annyira finom és illatos, hogy itatja magát, s étvágyat csinál egy fasza kajához.
vannak iylen műpiák, amik drága áruk ellenére nem biztos, hogy oylan jók is. A bodza"pálinka" mondjuk ízletes, de a feketecseresznye hát...nem ízlett pedig 500 Ft egy feles belőle...
A házipálesz is lehet fasza...haveromnak van tíz éves almapálinkája. Finom és ízletes, és megalapozza az estét:)
ez ízlene sztem neked is
mostoha nagapám úgy csinálja, hogy lefőzi az eper páleszt... aztán megy az eperfa hordóba vagy tölgyfába 6 évre... és nem kénnel fertőtlenít hanem előző évi pálesszel vagy rummal...bio pálesz... :)))
Én 22-én hazalátogatok 10 napra,faterom már készíti az eperfahordóban érlelt szilvát.Mondjuk azt nem biztos,hogy szívesen itatnám a dánokkal,de meglátjuk mi lesz a sorsa.
Egyszer ittam egy 21 éves szílvát! 1 évig eperfahordóban csücsűlt és olyan gyönyörű volt meg finom, hogy meg is ittam 4 decit! De ha adtak volna még, akkor nem hagytam volna még abba!Az volt életem felejthetettlen pálinkája!
Most kapok majd 4 liter szílvát erdélyből! Na az sem lesz semmi!
Nagyapám szinte szóról szóra ugyanezt mondta,mikor kérdeztem,hogy mitől olyan jó ez a pálesz. Alapvető,hogy hullott,rohadt gyümölcsöt nem baszunk a cefrébe (ismerek olyat,aki kizárólag romlott gyümölcsből főz pálinkát,ihatatlan is) meg az is,hogy magozzuk előtte.
hát itt pont nem a nyers alkohol volt a téma, hanem a pálinkakészítés egyszerű, de gondos "művészete", az, hogy mint a zenénél, a szinvonalas produktum előállításához szívvel-lélekkel kell hozzáállni ;)))))))))))
A legfinomabb pálesz egyébként,amit eddig ittam,az a nagyfaterom 27 éve őrzött szilvapálinkája volt.Alattomos ital,mert egyáltalán nem lehetett érezni rajta,hogy erős,semmi karc,semmi marás,csak finom szilvaíz,és három feles után derült égből seggberúgás meg zsibbadás.
pedig pont a gyesznóöléshez kő a legjobb pálesz, minek elkurni egy ilyen szép napot egy szar pálinkával? és akkor ugyebár több is fogy mint egykét feles, és ha nem muszáj, akkor minek következőnap beledögleni a másnaposságba? no meg ugya akkor forralt bort szoktunk inni, fahéjjal, szekfűszeggel, cukorral ízesítve. elveteműltebbek borssal, csípőspaprikával
Az edzésben tartott ízlelőbimbókkal talán, de ha erős, akkor inkább a (sós) könnyeidet nyeled ... hidegben meg nem is számít az íze (gyesznyóvágáskor hajnal 3.00 ) ... én még csak most leszek 42
Az biztos, almapálinka igazi killer. Nekem volt már olyan másnapom tőle, hogy a pisztolyt keresgettem. Ha lenne stukkerem, véget vetettem volna a fejfájásnak örökre, úgy húzott a búrám.
almfajtánként változik a cukor tartalom valamint az érettség fokátol. ha jól tudom átlag 9-10% a cukor tartalma az almának. csakhát nehéz elkapni a megfelelő technológiai érettséges mielött elkezd rohadni. mert ott már bár nagy a cukor tartalom dehát rohadt gyümit nem hasnzálunk pálinkába mert jön a keritésszaggató effektus.
amin még röhögni szoktam, az az alma pálinka. meg sem kóstolom. vajon mennyi gyümölcs cukor van az almában? szinte semmi. összedarabolnak minden rohadt, penészes szar gubicsot, telebasszák kristálycukorral, egy kis élesztőtől beindul mint az állat, aztán lepárolják 50-51 fokra, neked meg két felestől másnap szétszakad a fejed.
egyetértetk. ezért nem szeretek annyira mindenféle házilag készült pálinkát meginni mert ez olyan mint a házi bor. kínálja büszkén a taulj, megkostolod és savanyú mint az élet és szar ahogy van de nem akrod megsérteni így mosolyogva mondod, hogy finom de most nem kérsz többet mert még az unokádat el kell vinned sielni az alföldre.
pálinka ugyanez. öregpajti csinálja, szívét lelkét beleadva csak éppen pár technikai folyamatot kihagyva és a vége az igazi keritésszaggató lesz ami az én értelmezésemben az ihatatlanul maró, erős szart jelenti és korántsem a zamatos ízlelni való minőségi pálinkát. a hivatalos pálinka megnevezés alapfeltétele, hogy igazi gyümölcsből legyen és 35 fokotól felfele. de valóban 50 foknál kezdődik szerintem is a vérbeli pálinka.
arról már nem is beszélve, hogy a palackozási költsége egy pálinkának 150-200 forint körül van. el lehet képzelni akkor mennyire van igazi gyümölcsből az a pálinka amit 800-ért kapsz boltban. lévén 600 forintból nehezen tudsz gyümit venni és feldolgozni.... szal...
olyat egyszer ittam, nekem nem nagyon izlett. gagyi 40fokos lóhúgy telebaszva mesterséges paprika aromával, aki kieszi a beled. hasonló csalódás volt a miskolci kocsonya fesztiválon a pálinkáspult. 5-6000/l áron árultak ilyen 35-40fokos pinaleveket. az nem pálinka. a pálinka 50 foknál kezdődik és nem feltétel hogy szétmarja a szájüreged. egsézséges érett gyümölcs, gondos cefrésítés, gondos cefre érlelés (lehető legkevesebb hozzáadott cukor, semmi élesztő) és tárolás megfeleő időben és megfelelő helyen való lepárlás, és a lepárolt ital érlelése. nincs ebben semmi hókuszpókusz, csak gondos munka
merem ajánlani a galagonya pálinkát. nem kezdőknek való és rendkívül ízletes.
csak az a lényeg, hogy ne valami kommersz szart vigyél. azért legalább külföldön próbáljuk elhitetni, hogy van valami pálinka kultúránk itthon ha már mi nem hisszük el. mégiscsak egy hungarikumról van szó ami alapján akár meg is lehet ítélni minket.
az a Nádor(asszem oylat vettél Dánfokon) is jó lehet, de ha van rá lehetőséged, szerezz ukrán mézes-paprikát.40 fokos, 800 Ft fél liter, de kétszer csíp.
vagy valami durva törköly is megoldás lehet.
Nagyon vicces,amikor pálinkát isznak. Ezeknek a vodka a plafon,afölött már minden elviselhetetlenül erős.Kb istenként lettünk kezelve,amikor vigyorogtunk a feles pálesz után.