Az szín tiszta hús.Lányaim, vők, kardiológusom, pálinkafőző mester komám szájaíze szerint.Nem volt hely az asztalon.....Közbe kaptak a jó szomszédok, barátok.
Sajnos nekem a sarkába, "vízközt" a válogatott lila hagyma karikák akkor is kellenek:)
Sovány husik az aljába, cupákok, mint a jéghegyek /iparművész által tervezve/ sokat ígérően, a felszínt kicsit áttörve kelletik magukat, hogy ne legyen minden tányér egyforma...
Gyanítom hét végére beindítom a kocsonya projektet, ha nem lesz túl hideg neki a teraszon.
Laci tesóm!Mondhatom bejártam a "fél" országot.Találkoztam ilyen jellegű eledelekkel.Kaptam már olyat, melynek dermedt tetején egy centiméter vastagon állt a zsír(fújjjjjj), felénk is van répás, tojájos, uborkás, stb izé, ám a kocsonyába köröm, (nagy)csülök, bürke(sok), és egy kisebb füstölt csülkölcske, valamint sok vereshagyma, és só.Olyan tisztának kell lenni, mint az üveg, remegjen mint a punci az orgazmus alatt, és álljon a tálban, mint a cövek.Annyira szeretem, hogy a minap kaptam olyat, melyben csak bőr, és csontozott köröm volt.Még a sót is kifelejtette a háziasszony.Lazán bevertem.A kocsonya nem tűr semmiféle répa, uborka ízt.Inkább tegyél rá fogyasztás előtt ecetet.Maszek hentes barátom sem tesz bele semmi feleslegest.De szerintem, ha betérsz valami büfébe, ott is a "normál" készítésűt kapod.Mivel a család, barátok imádják, már előző nap a mama megtisztítja a belevalókat.25 tányérra valót.....Reggel felteszi, majd felforrás után kis lángon kora délutánig fődögél.A levétel után, egy másik nagy fazékba szűrőn átöntöm a levet, kicsit hűlnek a belevalók, és a tányérokba elosztja a mama a belevalókat.Gyermekeim, vőim, kardiológusom a húsost szeretik.Én a körmös-bürkést, mama a csülköst, autószerelő barátom mindent.....Feleségem édesanyámtól "tanulta".Bár megettem anyósét is(béke poraira), de.....
Mindezeket csak a határozott kijelentésed miatt írtam.Szerintem nem kell!A jó kocsonyába legalábbis.Bő negy éve Erdélyben is volt szerencsém fogyasztani, egy kicsi faluban.Ott sem volt benne semmi "ződség". Viszont, olyan finom kenőmájast azóta sem ettem mint ott.
Olyan szétázott szivacs íze lett /a többieknek sem ízlett/, pedig mielőtt beleraktam lemeóztam,-akkor jó volt.
A lila hagymát a végén, a tányérok töltögetésénél szoktam belekarikázni.
Kell bizony! A tojást, és az uborkát még nem próbáltam, viszont az enyémbe lila hagymát is kell karikázni:)
Egyszer próbáltam a füstölt marha nyelvet is /imádom/, de kocsonyába soha többé...
Kell-e a kocsonyába zöldség és tojás ? Bántsatok, én teszek bele. (A feleségem tálkájába nem, mert ő az autentikus disznó, só, babér, bors, víz pártján áll, én viszont kifinomult izlésű, budai úrigyerek létemre ragaszkodom a tojás, sárgarépa, csemegeuborka jelenlétéhez. )
Örülök, hogy pörög a rovat, használható receptekkel.Tegnap épp Khalim készítette el ismét a "gyorslángos"-t, annyira bejött, hogy pontosan idézzem szavait, a "kölköknek".
Már csak keverős haverem libaleves receptjére várok.....
Receptedről jut eszembe, tévében láttam hasonlót:Flódni-bejgli Megkóstolnám.
Ezt meg kezdő háziasszony oldalbordám "sütötte" hétvégén, szereti ezeket a sütés nélküli dolgokat: Hólabda torta sütés nélkül
Almáskertről eszembe juttattad, nálunk is volt elhagyatva, és jártam régen gyerekként leszedni a gyümölcsöt, a senki földjén volt. Nagyon nagy gazban szenvedtek, bozótvágóval körbe kellett szinte vágni a kökény és csipke miatt. A lényeg, hogy olyan szépen termett, ezek a régi fajták rendkívül ellenállóak. Érdekes, pedig senki nem permetezte meg metszette, mégis kétöklömnyi almák voltak rajta. Egyszer láttam egy dokumentumfilmet, hogy valahol a Dunántúlon van is egy régi génbank, vagy mi, ahol ezeket a régi gyümölcsfajtákat megőrzik az utókornak.
Most jöttünk haza mi is.Szgfűgombát hoztunk.Felénk az őzláb már elöregedett.Három liternyit adtam autószerelő barátomnak, cirka 4-5 litert a kőműves barátomnak.Egyenőre mi "undon" vagyunk gombából.....Az erdők menti utak csapatint vannak a vargányázók autóival.Ebéd után kisütött a nap.
Megvolt, alig bírok szuszogni a rántott őzlábkalapoktól. Hoztunk rengeteg pereszkének vélt, gyönyörű gombát, de az itthoni szakszerű meghatározás után kiderült, hogy az retekszagú fakógomba. Nem halálos, de nem jánlott megenni, rosszullétet okozhat.
Mi a mamával tegnap "csavarogtunk".Gyűjtöttünk két nagy zsák ezüstfenyő ágat, mert minden évben sk. készíti a 10db sírcsokrot.Majd nosztalgiából elautóztunk egy több száz hektáros erdő közepébe, egy a genszterváltás előtti nagy TSZ almáskertbe.Siralmas látvány, már ami megmaradt az elvadult, kiszáradt, gondozatlan fákból.Találkoztunk a kerület vezető erdésszel, és tátott szájjal néztük autója hátsó ülésén levő, több kosárnyi csodálatos vargányákat.Bár megkérdeztem a lelőhelyet, de ismerve, tudtam előre a kamu választ.....A csapodi temető szomszétságában leltem rá a cseperke gombára.Bár mama tiltakozott, én begyűjtöttem az egy kosárnyi mannát.Tudtam, hogy a húsfeldolgozó és húsbolt tulaj barátom is nagy hobbi gombász, meg vásárolni is akartunk bementünk hozzá.Aki igazolta a gomba milyenségét.Hazafele útbaesett egy több évtizede gombázó ember is, az asszony "követelte" neki is mutassam meg.Beszédbe elegyedtünk, elmondtam, hogy az erdész merre, hova irányított vargányázni,kapásból mondta előző napokban öccsével ledarizták azt a részt, még mutatóban sem találtak azon a részen.Viszont laska gombát igen!Na az is "más" mint a bolti.Akár a sampipi.Mint már említettem, nővérem évtizedek óta szedi a gombát a balfi erdőben, elsétálva Sopronig és vissza.Sógorom okleveles gombaszakértő is.Fotón " nekik is "eldicsekedve"megmutattam.Unokahugom kapásból viccből már mondta is, ezekért mi már le sem hajolunk.Sógórom 76 évesen már nem nagyon jár el, de régebben a törzsgombától a dióízű galambgombáig(ennek az ízét imádom legjobban)pöfeteg, rizike, pereszke,szemcsés tinoru, tán még molyhos tinuru, nem is emlékszem már mennyi félét szedett, és kaptunk tőlük.
Jövő héten készülnek a sírcsokrok, majd teszek be képeket.Egy kisebb ilyen, épp az Aldiban néztük minap, 2500 matrica.10 db készül minden évben, és nagy, így alsó hangon 40000ft spórolás.
Tálán ennyi volt az előző hozzászólásod kapcsán leírt, majd az éterben elveszett történet.Még annyi, hogy elindultunk gyalog az erdész útbaigazítása szerint, de nem találtunk írmagját sem vargányának.Mondtam a mamának, mivel jól ismertem az erdész szüleit, róluk elképzelni sem tudtam volna, hogy becsapjanak.A sztorihoz tartozik, az 55 éves ember sajna totál alkoholista.
Bár ezerrel süt a nap, a levegő így is csípős, a hétvégén ellepik erdeinket a gombászók.Bízzunk benne, hogy mérgezőket nem gyűjtenek.
Felénk rengeteg van.Öreg gombász ismerős most már csak vargányára hajt.Persze hazahozza a más ehető kalaposokat is.Mint mondja, bár rengeteg a szegfűgomba, nem kínlódik vele, mert szárítani már nem akar, pörköltnek eltenni meg most nagyon kukacos.Vasárnap délután még unakahúgom olyan fiatal őzlábakat hozott, még csukva volt a kalapjuk is.
Mama simán papirtörlővel tisztítja, panírozza.Lazán ledörzsölhető a kalapról a vékony réteg.
Sok szerencsét! Én is így gondolom, most még a nap is süt, de ennek ellenére mégis alig találok egyelőre a megszokott helyeken, vagy csak elöregedett. Régen volt jó, amikor juhászat volt nálunk, meg volt csorda, akkor volt jó, mert a legelők azért rendesen trágyázva voltak, azt meg szereti a gomba. Most meg....
Mi most indulunk, hétfőn az egész környék - Visegrád - az árokpartok, kertek tele voltak gombával. Jól be lett áztatva a talaj, szerintem ha most nem lesz gomba, akkor soha.
Mi most indulunk, hétfőn az egész környék - Visegrád - az árokpartok, kertek tele voltak gombával. Jól be lett áztatva a talaj, szerintem ha most nem lesz gomba, akkor soha.
Egy kis étvágygerjesztő.
Mai ebéd volt:
Tyúkhúsleves kicsit megbolondítva szegfűgombával, és szárított vargányával
Rántott sertéskaraj, rízs és friss vargánya pörkölt körettel.
Vagy a szöveg, vagy a kép marad le mindig. Meg kell még szoknom ezt az új rendszert itt a Hangmesteren. Szóval
az alábbi grilltarját reggel lőttem a fagyasztóban. fiatal puha omlós húsa van. koviubival kiváló.
Áááá, tömjén zsóti idenyen kívül is vadászhat!A helikopter oda is feljut gond nélkül.
Csak azt nem tudom hogy lehet vám és áfa nélkül hazacsempészni....
Csak a hím ratyli jó, de annak lassan lejár a vadászidénye és csak olyant lehet lőni, amelyiknek már körbeér a szarva.
Ja... az alaszkai hegység sziklás ormain laknak ezek a kőszáli fajták.
Örülök, ha tetszett, tudom, hogy lecsót mindenki tud főzni, és mindenki azt szereti, de itt a lényeg a mókán volt.
Nos, itt egy különleges recept, amit a nagymamám is az öregasszonyától tanult
Ratyli
Hozzávalók:
- másfél kiló nyersratyli
- egy jókora pese
- 2 csobolyó gönyézde (ha lehet, pöcörgősi)
- 3 csipet ciháta
Elkészítés:
A nyersratylit fertályórát posvásztjuk, míg csurmot nem enged. Szépen höllyén kipicskázzuk, a nyesedékből pedig apró csulmákat gyúrunk, ezek kerülnek a koshadtba. Közben a pocadékot megpeccsentjük, a ratylit pedig hagyjuk slottyanni. Mikor kellőképp megslottyant a ratylink, hozzáadjuk a három csipet frissen őrölt cihátát, a gönyézdénket pedig csak tüttyölés után keverjük el a pesével. Tüttyölni csak akkor kezdjük, ha már jó vatyálós. A pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak töttyengetjük, mert hamar odakaphat...
Pistukám!
Korán reggel naaaagy mosolyt varázsoltál a pofámra!Remek kis film, irigyellek, hogy ennyire értesz a videózáshoz is.Nagyjából hasonló a mi receptünk is, bár csipóspaprika nélkül.Mi 68-ast(évtizedekig hívtuk így a nyári turistát)teszünk bele.Maszek hentes barátom készíti.A Hubi a mama kedvence.....Érdekesség, tavaly kardiológusomtól kaptuk a paprikát, szeretem a lecsót, de olyan finomt ami abból készült még nem ettem.
Sziasztok, új vagyok itt, de szeretek főzni. Az első dolog, amit életemben főztem, az barack volt, mert volt egy hatalmas barackfánk. No de ennek már régen annyi... Most komolyan: A nyarat a lecsó buli miatt szeretem a legjobban. Megmutatom 48 másodpercben, én hogy szeretem:
Jó étvágyat!
Nagyapámnak voltak galambjai.Akkoriban ettem levest is, töltött galambot is.Zseniálisan finom!Ahogy régen, sokszort ettünk töltött fácánt is.Veled beszélgetve azonnal előjönnek emlékeimben a remek eledelek.Mint pl. a rántott békacomb
Épp az elébb végeztem a rum készítéssel.Csak ízsemleges pálinkából ajánlatos készíteni.Úgy mint szőlő, mirabolán, cseresznye, esetleg törköly.Most a két liter szőlőpálinkához adtam tíz dkg cukrot, másik tíz dkg-ot karamellizáltam (a folyamat végén minimális vízzel higítottam az olvadt cukrot), hozzáadtam azt is a szeszhez.Majd két rum aromát, és kát vanília aromát kevertem hozzá.Egy deci pálinkát előtte pohárba tettem, és azzal oldottam fel a karamellizáló edényben maradt cukrot.Természetesen azt is hozzáöntöttem.Most két napig lazán lefedve áll az ötliteres dunsztosüvegben, majd megy a palackba.Ja, mivel nem fogyasztásra lesz, hanem sütikbe, az ötven fokot lehoztam negyvenre.
Hajrá-hajrá!
Szerintem is jó recept! Ahogy néztem a tévében, rendesen gusztusos volt képernyőn keresztül. Előtte valami galambleves-félét készítettek, az annyira nem nyerte el tetszésemet.
Szenzációs!Szeretem a nyulat, a minap kaptam egy "zsengét", és azt természetesen kirántottuk.Van egy alkoholista öreglegény, tőle szoktam venni, de sajna megbízhatatlan.
Mamának megmutatom a receptet.
Lali Bá" Tegnap véletlenül láttam az Ízőrzők című műsort, úgy rákívántam a nyúlhúsra, ez a recept:
Endrédi nyúlragu petrezselymes nudlival Nálunk ilyen petrezselymes nudli nem ismert, de megkóstolnám azt is.
Rántotthúst igaz nem, de legutóbb gyros-t készítettem, hogy fogyjon az is el, nem volt rossz.
De, ami a pulykahússal kapcsolatosan egyből eszembe vág, hogy régebben még gulyáslevest!! is ettem belőle, és elég finom volt.
A tökfőzeléket pont most fogyasztottam...már éhes is vagyok.
Nekem kimondottan nem jönnek be a szárnyasokból készült felvágottak, virslik.Ahogy a pulykahúsból készített rántott hús sem.Érdekes, mert a csirkéből készítetteket szeretem, kivéve a mellehúsát.Első helyen a rántott csirke farhátat!
Egyébként, mivel a mama szereti, de saját magának nem készít, egy próbát megérne, hogy elkészítse Arion tesóm tökfözelék receptjét.
Virslivel kapcsolatban, múltkor jól meglepődtem, mikor bedobtam egy vákumcsomagoltat, aztán kiderült, hogy baromfi pálcika.
Igazad van, nagyon meg kell nézni, mit veszel.
A csalódottságodat megértem, bátyám.
Szavakba nem önthető, égi manna volt.Kövezzetek meg, a gyulai lókolbásznál kevés finomabbat ettem.Hogy némileg csökkentsem az Aldi hentesárujára tett nem túl hízelgő véleményem, van nálul úgynevezett "csemege szalámi".Általában ahogy a gyulait egy dobozban összekeverik a csabaival, úgy ennél is a pultban levő dobozban zömmel csemege paprikás szalámi van.Jól át kell túrni, tapasztalatom szerint minden ötödik, hatodik paprikásra jut egy csemege.Nos ez a téliszalámi minőségben, ízben egyenrangú , sőt inkább felülmúlja a pick, vagy a hertz "márkás" szalámikat.A rákócit meg össze sem lehet hasonlítani vele.Árban meg a fele, harmada.
Nos, ha már így beszélünk róla, a mi gyermekkorunkban max. három féle virsli volt.De mindegyik zseniálisan finom!Ma meg, a halperes, vagy wiesbaueres bécsi virsli a minőség, jó drágán.A lidlnek, és a spárnak van még elfogadható áron megfizethető virslije.Van egy babati elnevezésű húsüzem, annak vannak finom főzőkolbász termékei.
Épp akkor írtad a turisztikai ajánlatod, mikor még mélyen bennem volt a csalódottság a nagy múlttal rendelkező üzemmel kapcsolatban.
Nyugi, Lali bácsi! Nem ér ennyit az ideged!
Én azt sem tudom koromnál fogva, milyen volt régen sajnos...mi is inkább a házit pusztítjuk. Mindenesetre, a gyűjtemény érdekes, érdemes megtekinteni.
Most mérges vagyok rájuk! Eddig elfogadható áron lehetett kapni az Aldiban gyulait.Pár hónapja döbbenten vettem tudomásul, hogy sem színre, sem ízre, sem állagra nem stimmel a kolbász.Enyhén szólva is egy rakás szar!A spár helyi üzletében meg nyögdíjból megfizethetetlen!Így maradok a maszek húsfeldolgozó házi húsosánál.
Remélem a fordulatos történelmükbe bekerül ez is, hogy alábbadták a minőséget.Az biztos, hogy általam vesztettek egy "rajongó" fogyasztót.Tényleg baxák meg......
Talán témába vág....
Tegnap a Gyulán, a Kolbászmúzeumban jártunk.Szakszerű és információdús tárlatvezetésben volt részünk. Örömteli, hogy a sok viszontagságos év után,a továbbiakban is van húsüzeme a városnak. A város húsiparáról akár hollywoody filmet is lehetne forgatni, olyannyira fordulatos a története... Mindenkinek ajánlom az intézmény meglátogatását, nagyon szívélyesen fogadtak bennünket.
Lájkollak Bátyám!Ennek ellenére már nem tökölődök vele.Ezt, és a plutykát száműsztem az étlapomról.
Köszönöm szépen a többi fogyasztó nevében is a hasznos receptet.
Gyerekkoromban gyűlöltem a tököt. Mostanában a kedvencem, csak máshogy elkészítve, mint akkoriban. Nem gyalulom, hanem felkockázom a meghámozott, fiatal, kis tököt belsejével együtt. Vajon pirítom a rengeteg hagymát, rá a tök, tejszín, tejfel, só, szerecsendió, kapor. Nem kell péppé főzni. Hozzá egy tükörtojás, vagy fasírt, vagy egy szelet frissen főtt, füstölt tarja, felséges, meglepne, ha háhynál tőle - bár tőled az is kitelik :)
Én a tökfőzelékkel vagyok így.Ráadásul meg sem eszem, mert ténylegesen hánynék.
Azt mondják a szakértők, a faggyú íz, illat eltüntetése a titok.Volt egy Jordán szomszédom, ha nem jött volna a "korona" az idén kipróbáltuk volna a jó birkapörköltet.Nagyjából 55 évvel ezelőtt lett egy új osztálytársam.Az alföldről hozta a családot a tsz elnök, mikor belevágtak a birkatenyésztésbe.Pár éve is ettem a pörköltjéből, de nem lettem feltétlen rajongója.Németországban ettem bárányhúst, na az igen!Csapod községben évtizedes hagyománya van a birkatenyésztésnek.Most, a valamikori tsz telepen törökök is űzik az ipart.A náluk dolgozók, vagy vendégeskedők ódákat zengnek a birkapörköltjükről.Érdekesség, hogy már feleségem nagymamája is jártak ki a környező, például ciráki legelőkön levő aklokba, birkát nyírni.Ezek a területek szinte kizárólag legelőnek, vagy erdőnek való talajjal bírnak.Mégsem lett elterjedt a birka fogyasztása.Ezen csak most gondolkodtam el, hogy előjött a szó róla.
De jól mondtad! Én amúgy majdnem mindent megeszem, nem vagyok válogatós, de mostanság főztek körülöttem, de annak még a szagától is öklendeztem. Érdekes, pedig amúgy megeszem.
Tudom, hogy vazsi vagy!Gondolhatod, hogy egy kukás cégnél dolgozva mennyit vittem a rosszvas telepre....Épp a napokban bontottam szét egy Kapsch rádiót, melynek tetejét egy Lenco lemezjátszó "díszítette".Tárcsám nagyjából 700-as.Faszenesemet anno a labancoknál még a Hornbach-ban vettem, de a sok használattól széthullott.
Hegesztettem egyet, vagy inkább kettőt.A birkapörkölt elkészítése valóban a juhászok privilégiuma.Elég egyszer enni egy szarul elkészítette, és máris egy életre elege lesz az embernek.
Két lány, két vő, négy unoka, egy "fogadott" fiú családostul, kell a nagy tárcsa, bogrács.
Kiváncsi vagyok ebből a képből mi sül ki....
Amikor megvettem a kicsi falusi parasztházat, volt itt egy ilyen Sparherd (takaréktűzhely). Simán elajándékoztam, mert útban volt, most meg látom, hogy több mint száz guriga, és még cső is kell hozzá. Tárcsám, faszenesem, gázégő, stb. természetesen van. Vasi vagyok, de idenősült egy békési srác, a birkapörköltet meghagyom neki, beleszületett.
Érdekes, mennyire felértékelődtek ezek a tűzhelyek...nekünk is a képen látható Salgó volt, csak eladtuk. Manapság mindenki ilyet akar, reneszánszát éli.Egyik jó egzisztenciával megáldott ismerősömék is használnak ilyet a kertben. Újonnan is aranyárban van, anno minden falusi háztartás elképzelhetetlen volt nélküle. Azt a keretes fajtát már rég nem láttam, vagy a virágmintásat.Azért ezzel egy süteményt művészet megsütni, itt nehéz szabályozni a hőfokot, könnyen bekokszolhat. Igazad van, én a kályhán sült pirítóst is jobban szeretem.
Igen, rengeteg dolog nem tud elkészülni ugyanúgy!Úgy megsütni a véreshurkát, gesztenyét, s még lehetne sorolni az étkeket semmiben nem lehet.Ahogy egy bográcsban főzött szarvaspörkölt is egészen más ízű, bükkfával fűteni alatta, mint mondjuk gázzsámollyal.Grillezésnél is a faszenet, brikettet kultiválom.Tárcsán viszont már gázlánggal sütök.Szerintem ott a "földet" járt vas platni adja az aromákat.Nem oly rég beszéltünk a német jövedék szavakról.Tipikus példája a "spórhelt" is.
Nem egy nagy eresztés, az tény, de kicsit megolajozva, vagy szilvalekvárral meg tudok belőle enni sokat. :D :D :D
Lényeg, hogy legyen hozzá sparhelt, vagy ahogy itt mondják Abaújban, masina.
Kábé ez a recept Kenyérlángost én is szeretem, jó hagymásan.....sörrel leöblítve.
Figyelem amúgy a fórumot, csak mostanában az átalakulás idején megtréfált párszor.
Jól esnek, soraid, én is örülök neked, Lajos bátyám!
Anyósom szokott készíteni, de nekem nem jött be.Egyszer régen az asszony is próbálkozott vele, de akkor sem nyerte el a tetszésem.Nekem a liszt, tojás, tejföl, élesztő gyorskelésű langaló a kedvencem.Több napig eláll a hűtőben, és fokhagymásan fogyasztom.
Azért leírhatnád a receptet, hátha valamiben eltér a miénktől(mármint az anyós régi krumplisától).
Széljegyzet, épp a napokban jutottál eszembe, régen "láttalak".Örültem soraidnak!
Sajnos a hétvégi vörösboros csukapörkölt, a drótelőke hiánya miatt elmaradt...
Ráadásul elvitte a tollakkal tuningolt Salmo BB popperemet is,- sajnos ez se neki, se nekem nekem nem jó.
Nyissuk meg a vízcsapot, pár másodpercig engedjük folyni a vizet, mig lehül, majd engedjünk egy pohárba ízlés szerinti mennyiséget.
Ínyencek hűtött ásványvizet, szódát, kedélyfokozót is használhatnak.
Fokhagymakrém leves:
3 fej fokhagyma
1 csipet só
1 mk ételízesítő (ízlés szerint lehet több-kevesebb)
0,5 l főzőtejszín
kb. 1 dl víz 1 ek margarin
petrezselyem A megpucolt fokhagymagerezdeket vágjuk apróra, a felforrósított margarinban forgassuk át, majd fűszerezzük, és öntsük fel kb. 1 dl vízzel (annyi vízzel, hogy éppen ellepje).Amikor puhák a hagymák, botmixerrel pépesítsük, majd forraljuk össze a tejszínnel. Vigyázzunk, mert könnyen kifut.Ha felforrt, akkor szórjuk meg ízlés szerint petrezselyemmel.Ízlés szerinti mennyiségben szórunk rá reszelt sajtot.
Terem már a kiskertekben
Paprika, paradicsom, uborka
Friss kenyeret meg kapni a bótba
Elő hát a finom házizsírral
Zsírosdeszka sóval, és e sok kerti jóval!