amúgy szerintem ez a húsevés hozzáállás kérdése. én régen (kb fél évvel ezelőttig) szerintem eléggé sok húst ettem, de szépen fokozatosan leszoktattam magamat. aztán most már kb 1 hónapja nem eszek, se sertés, se marha húst, se baromfi húst. most már csak halat eszek... és semmi problémám nincsen a dolgokkal. könnyen lehet pótolni szerintem azt az energiamennyiséget amit a húsételeken keresztül kapunk meg...
tegyél oda egy gyerek elé egy nyulat meg egy almát, ha éhes; melyiket fogja megenni és melyikkel fog játszani?
aztán meg egy oroszlán elé és próbáld ki ugyanezt
"őskori vadászatok, halászatok"
Igen, pl a vikingek portyázásaik során tényleg ettek húst, de otthon a többségük gabonát termesztett, gyümölcsöt, zöldéget, ilyeneket.
"Kínában és Japánban is esznek húst"
Ma már igen, mert oda is beszivárgott a nyugati civilizáció, elég az itteni kínai csirkés kajákra gondolni; de régen, olyan népsűrűség mellett legfeljebb pár nm termőföld jutott egy főre, amin gabonát termeltek; ma persze megoldják: afrikai, további ázsiai, új-zélandi monokultúrákból beimportálják a gaboát és feletetik a vágóállatokkal (az egyenlítő-közeli területeken pár évtized alatt ennek következtében IS csökkent le az esőerdők területe úgy 70%-nyira)
Nos, ennek ellenére én továbbra sem fogok lemondani a húsról...
Azt nehezen hiszem el, hogy régen nem ettek húst az emberek, mert valahogy a múltból és történelemből felrémlenek az őskori vadászatok, halászatok, az ókori és középkori lakomák, stb, stb...
Kínában és Japánban is esznek húst, csak másképpen készítik el azokat(azaz egészségesebben), és mellé sokkal több zöldséget esznek, ezt aláírom...de magamat ismerve nem tudnék élni csak a távol-keleti konyhán;igényem van a magyar kajákra...
A hasonlatot pedig értem, de én sem az értelmetlen élvezethajszolásról beszéltem...jóhogy nem fogok bankot rabolni vagy embert ölni(egyelőre...) csak azért, hogy új gityót vegyek, de ha egyszerűen élvezem a kerti grillezéseket vagy a konyhában terjengő jó illatokat, és az azt követő nagy lakomákat, baráti összejöveteleket, nem fogom magamtól megtagadni azokat...:)
Vagy más: tudom, hogy az alkohol nagy mennyiségű és hosszú távú fogyasztása káros hatású, mégis iszom, ha kedvem tartja...
Az evés-ivás is egyfajta drog szerintem: amellett, hogy létszükséglet, boldogsággal tölti el az embereket...
ez jó nagy faszság
azért tartunk ott, ahol... minden előállított, mesterséges, denaturált, röhej, hogy próbálják utánozni a természetet, de persze még sosem sikerült és nem is fog nyilvánvalóan
hehe, hát ez a tipikus szöveg; akármennyire is meglepő lehet számodra, az emberek régen nem ettek húst, vannak is erről nagyon érdekes könyvek... minden nép (jó, talán az eszkimók kivételével) gabonákat és zöldségeket ettek, és mégis fennmaradtak
mint általában mindenféle civilizációs probléma a húskajálás a világháborúk után alakult ki, jelen esetben a húslobbi hatására, akik igyekeztek köztudatba vésni, hogy hús nélkül kihalna az emberiség...
ezért is maradtak fenn jó egészségben az olyan népek, mint kína, india, mexiko, stb, akik nemhogy húst, de tejterméket sem ettek, és persze érdemes megnézni, hogy mennyien vannak, sőt, gazdaságuk fejlődése köröket ver a nyugatra,ill. usára is; ez nem véletlen
sokminden lehet élvezetes, de azok -mint sorra bebizonyosodott- nem feltétlenül jók és etikusak is... jó lenne pl bármikor megdugni egy csinos nőt, élvezetes meg minden, de ha ez mondjuk azzal jár, hogy elhagy érte a barátnőd, akkor már nem biztos, hogy olyan jó hülye egy hasonlat, de gondolom érted
amúgy meg, a mondás szerint, ha a vágóhidak falai üvegből lennének, alig lenne valaki, aki húst eszik
ilyeneken problémázni...szvsz ha az ember nem fedezte volna fel a hús ízét, és nem jött volna rá, hogy az jó, már rég nem lenne...:D
túl sokat problémázunk a dolgokon, ahelyett, hogy élveznénk azokat...(és ezt nem csak étkezési szokásainkra értem)
nem tudom, hogy lehet ilyeneken rágódni, már ne haragudj
Az elhízásról, érelmeszesedésről meg annyit, hogy nagyapáink is ugyanezt ették, mégis éldegéltek 80, 90 évig...csak dolgoztak mellette annyit, mint a szemét, és nem a gép meg tv előtt ültek, mint azt mi tesszük....
Végül egy video, mely szintén a húsfogyasztás mellett szól:
hús
meg az elhízás, az érelmeszesedés, a szívkoszorúér elzáródás, és ezek haverjai
azt tudtad amúgy, hogy egy ilyen kolbász annyi növényi energiába kerül, ami kb 5-6 embert jól tudna lakatni? (ha levágnak pl egy sertést, kapnak 150 kiló húst; de amíg az állatka eléri a vágósúlyát, kb ötszörösét eszi meg gabonából - ha pl gyomorrontásod van, és nem tudsz belőle enni, gyakorlatilag 5 éhező életét mented meg, de ez persze nem olyan fontos, lényeg, hogy finomat ehess)
Virsli, sör, Május 1...
Nade nekem pont ma gitározás közben olyan kívánalmam lett a tejsodó - aranygaluska párosra, hogy holnapra azt rendeltem anyámtól!
1. Vegyünk egy pulykát!
2. Egy pohár unicum.
3. Tegyük a pulykát a sütőbe!
4. Még két unicum.
5. Állítsuk a hőfokot 190 sütőre!
6. 3 unicum további.
7. Süssük a kapcsot be!
8. Most még tovum 4 univáb.
9. Pulykázzuk meg a zsírt!
10. Unicumot a másik palackot még.
11. Dugjunk pulykákat a homérumba!
12. Poharazzunk még egy unicumot az öntbe!
13. Süssük az unicumot még egy óráig!
13+1. "Gyöngyvirágos kék ibolya-a-a-a!..."
14. Pulykáljuk meg az puha unicumját!
15. Vegyük ki a pulyákot az unicumból!
16. "Édes anyám, sirhalmomra-a-a-a!..."
17. "Kiskút, kerekes kút..."
18. Szeletum a pulyák darabbal többe!
19 . Pusztuljunk tásztátum
20 . Palackoljunk még egy unicum vevétet!
21. "Nyílára uccásik a krocsmrasumity!..."
22 . Állítsuk meg a teritumot és pulykoljunk még egy terítéket!
23 . Leterít az unipulyák, és fogyjunk el!
Mébaj az,hogy friss hideg levegő átjárja az ízeket???
(Mondjam a valót?A tűz mellett meleg van,ha éppen a "hőháztartásod"ezen felülit kívánja, "blankolj" egy pár sörikét, a jó házipálesz talán gyorsabb, a vörös sem kivetni való!!A család meg csak vigyázz rád ez idő alatt!)
Nem vagy Te kezdő nemán!!!
Nekem tervbe volt, hogy most a hosszú 7végén megejtem az év első rendes bográcsolását, de ilyen hidegben főzzön a F@stom! Még a tűz sem ég, olyan hideg van!!
Hát akkor,ne fogd vissza magad
Szoktam olyat is csinálni,hogy összedarálom a maradék gombapörköltet,egy kis nyers fokhagymával(vagy medvehagymával)és belekeverem a tócsitésztába
A tócsit mi meg szoktuk bolondítani kicsit,a következőképpen.A serpenyöbe telibe sütök egy vastag kerek tócsit(berétet,cicegét,tócsnit,kinek hogy)akkorát hogy a serpenyőt teljesen kitöltse.Ezt ha megsült,betakarom előzetesen már elkészített szép vékony szelet karajból sütött natúrszeletekkel,majd hagymán lepirított vegyes erdei gomba jön a tetejére,és végül hogy az ízeket ne rontsuk el,valamilyen semleges sajt reszelve(mozzarellával szoktam álltalában)egy kevés tejszínnel elkeverve,jön a tetejére,majd az egész mehet a sütőbe,addíg amíg a sajt rápirul.
Van egy durva receptem. Májkrémes rántotta. Még a koleszban tanultam. Először még a gondolattól is kirázott a hideg, de mióta megkóstoltam, a rabja lettem. Olyan velő szerű, és nagyon király, bár nem túl guszta. Olajban megpirítod a májkrémet, az elpépesedik, ráütöd a tojást, és megsütöd. És kész.
az ilyen krumplistészta úgy készül, hogy főtt, és tört krumlit kell keverni a liszt, tojás, só, élesztő stb-hez kelesztés előtt. hasonlóan mint a krumlis pogácsa tésztájához. ízletes, sokáig puha omlós tésztát lehet így sütni. ha sok időm van pizza készítésre és nem bolti szar tésztával akarok pöcsölni, akkor ebből szoktam pizza tésztát sütni. ahhoz is nagyon jó.
pontosan!
nálunkfelé ez a gubatészta pont olyna mint a házi kenyértészta, és ilyen csak karácsonykor van, mer egy évbe csak egyszer lehet ilyne finomat enni
Kicsit nehéz meggyúrni a tésztát, ha nincs benne gyakorlat (kevés háziasszony tud rendesen virgolni, pláne a mai lányok...), de megéri.
Nyösztetni kell az asszonyt vagy anyut érte. Piszok finom és laktató. :)
Nem egészen.
Szoktuk mi is sima szárazkifliből, mert úgy is atomjó, de az igazi szerintem az, ha a gubatésztát meggyúrják, ropogósra kisütik (ezek is kiflicskék végeredményben) majd lehet tejben áztatni és mákkal vagy dióval keverni. A diós ütősebb, ha mézzel és vaníliasodóval bolondítjuk.
Ez engem isérdekelne...Mert a krumplistésztát imádom, viszont a mákos gubát rühellem...az egyik kedvenc kajámból készül az egyik legádázabb ellenségem?...
nem krumplistészta(mint a törtkrumplis kissé paprikás főtt tészta ami narancsárga), hanem krumplistészta. nemtudom hogy kell csionálni, az a lényeg h a nyers tésztába krumplit is kevernek, így leszt tartalmasabb.
utána azt feldarabolják iylen kisebb darabokra /gubákra/, és megfőzik, utána megy hozzá a mák meg olaj meg cukor meg minden finom..
pl krumplistésztából csinájják még a flekel-t ami szintén sváb kaja...
sztem király dolog
Nekem mostanában a kedvenc vacsim:
Egy adag virsli olajban jól megsütve, sütöben elkészíthető krumplival, az egészre egy kis majonéz, cseresznyepaprika, hozzá barnasör.
Garantáltan szemét kaja, garantáltan hízlal, de fínom... :D
A rántottás témáho hozzászólva: én mindig kísérletezek vele. A kedvencem a sajtos+ valami húst bele rántotta+ kecsáo Az nagyon mester. MEg ízlés szerinte valami olasz fűszerkeverék, esetleg delikát. Nyami nyami
Abony végén a Mészáros Vendéglő,(Szolnok előtt) na az nem semmi. Évente sajnos csak kb 2 alkalommal járunk arra. A babgulyásuk mindent ver a Duna-Tisza között. Irtóra jól főznek, gartula nekik.