Na a kakÓs(!, csak szabócsiak lennénk ugyebár:D) csiga meg "kőtt" tésztából tud frankó lenni...megnő vagy 5-6 centi magasra, és nagyon puha...:)
Sütés vége előtt kicsivel még le kell önteni kis cukros tejjel, és...
Lapcsánka rulz...én mostanában ha karajt készítek, lapcsánkába forgatom, és úgy sütöm ki a szeleteket...illetve majdnem lapcsánkába, mert rakok még a tésztába sört is, meg egy kevés spéci görög borskeveréket, de legközelebb még koriandert is szórok bele, hadd vaduljon.
amit meg szeretunk:
camambert sajt (2-3korong)
alma (4-5)
gyomber (1 teaskanal)
so
bors
afonya lekvar
szaraz vorosbor
a gerezdekre szeletelt almakat kimagozzuk. teflonos nagyobb serpenyoben takarekon vajat olvasztunk, majd picit erosebb langon 4-5 percig megsutjuk az almat. a megsult almakra raszorjuk az orolt gyombert es keves soval, borssal meghintjuk. felretesszuk es melegen tartjuk. kis labosban az afonyalekvart a borral osszeforraljuk.
a sajtkorongot felbevagjuk es abban a serpenyoben amiben az alma sult erosebb langon kisutjuk a kerges felevel lefele! eleg neki 1-2 perc is! a vegen megforditjuk egy rovid idore...
a tanyerra egy adag sultalmat teszunk es erre ra a sajtot, amelyet meglocsolunk az afonyas martassal :)) ezt akar lehet koretkent is enni valami melle
en ezt krumplibol szeretem :))
reszelt krumpli, so, bors, fokhagyma, tojas, liszt sajt, tejfol.
a sajt kivetelevel ezeket osszekeverem, keves liszttel es tejfollel, hogy suru, folyos massza legyen belole. kb 2 cm vastagsagban teritem el kivajazott tepsibe beleteszem, elomelegitett sutoben kisutom. meg lehet szorni sajttal sutes kozben is, meg a vegen talalas elott is tejfolbe kevert reszelt sajttal! kockara vagva talalom...
Hozzávalók:
1kg savanykás, sütni való alma (jonagold, golden, jonatán),
0,2kg cukor,
1dl méz,
liszt,
egy kávéskanál fahéj,
egy csipet reszelt citromhéj.
Elkészítés:
Az almát reszeljük le, majd keverjük össze a cukorral és tegyük félre állni, amíg levet enged. Kb. 15-20 perc múlva elkezdhetjük hozzákeverni fahéjat, a mézet és a citromhéjat, majd annyi lisztet keverünk el csomómentesen benne, hogy az sűrűn folyó masszává, tésztává váljon. Ezután kétféleképpen is kisüthetjük. Az egyik, hogy bő olajba szaggatjuk olajos kanállal és mielőtt a széle elkezdene sülni kicsit szétnyomkodjuk, majd pirosra sütjük. A másik módszer, hogy egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és ezen egyenletesen eloszlatjuk a masszát, amjd közepes lángon, sütőben kisütjük.
na, ha két orvos nincs egy állásponton akkor mi
ne is keressünk közös nevezőt.
én maradok a csapvíznél te meg igyál desztvizet, ezen nem fogunk összeveszni, hiszen mindenki úgy csinálja ahogy neki tettszik.
ha meg az anyagias világ ellen akarsz tenni, akkor kezd a számítógéped és a tévéd kidobásával mert ezek mérgezik leginkább a tudatot, mindenféle csúnya, gonosz, anyagias dolgokkal.
Magyarázatnak ez meg már kicsit kevés:) Elolvastam még pár cikket a témában. Itt egy érdekesebb ha valakit eseteleg érdekel. Én arra jutottam hogy egyenlőre saját tapasztalatokra hagyatkozni a legtöbb amit tehetünk. Azt viszont még remélem megélem amikor ez az anyagias világ megdöglik a saját szemetében. Gyógyszergyárakkal az élen
jóccak, egyetek jót ha tudtok :)) benyomok egy zab kekszet :))
2009-05-28 01:06 |
#1156
mondjuk régebben 79kg -ban indultam, aztán már feljebb kerültem. amikor abbahagytam a küzdősportot kevesebbet futottam, többet ettem és a konditermes edzés megmaradt, azt csináltam aktívan. meg bekajáltam az összes scitec-es cuccot mellé és a végén már 7-ből hat napot edzettünk. brrrrr, már bele sem merek gondolni.... :) azé sokkal jobb kondiban voltam :(
Urak! Köszönöm, hogy ilyen félig meddig Wagga topikos süppedést produkáltunk! Nagyon erős és jóleső nosztalgia tört rám. Tibi azért jó lett volna ha itt van és emeli az est fényét!
Én alvás márt holnap... illetve 6 óra múlva vizsga...ahoy
én is annyi voltam amikor aktívan sportoltam: 104kg a 190cm mellé, aztán hirtelen abbahagytam. számítógépes meló 12 órában, aztán mindjárt elkezdtem átalakulni, felszaladt pár kiló, jött a pocak, nőtt a fejem :) muszáj volt váltani! most 87-90kg vagyok ami jó, de többet kéne sportolni :(
Mielőtt a mi dokink megműtött én is 110 voltam, de a műtét és a vele járó diéta miatt sikerült egy 10-est ledobni. Persze most kezdem visszaszedni, de nekiálltam biciklizni! :)
Hát sajnos sok még mindig.... bevallom böcsülettel: 111-112 kilórol indultam a diéta és sport elött... mostmár "csak" 105...remélem megy ez még lejebb mert kezdtek kijönni a bajok a súlyom miatt.
csarnokban van egy néni, finom házi savanyúságot árul: uborka, meg káposztával töltött paprika. jövő héten már kovászos ubi lesz! a múltkor kérdezte, hogy házi pálinka nem kell-e? mondom nem nagyon iszom, de azé" adjon egy fél litert, majd csak valahol elfogy :))) mellett szoktam venni a tejet, sajtot, joghurtot a fene se eszi a sok szar danont meg ilyeneket... ez nem is drágább, de tartalmasabb, jobb, finomabb! házi túró, gomolya (tehén, juh), tej, sajtok mind totál más és abszolút jó áron! már a boltban csak háztartási cikkeket veszünk...
ja meg nagy kedven: horvátországi füstölt birkasajt, ottani fehér borocskával :)
hűű gyerekek micsoda receptek vannak itt!!! :) megéheztem :)
Csináltam egyszer ilyen szakácskönyv felütős dolgot, már nem emlékszem a nevére, de asszem kolozsvári húsos káposzta, vagy valami hasonló volt?
Hozzávalók:
-kolozsvári szalonka
-debreceni
-darált hús
-sertéskaraj vagy tarja?
-savanyú fejes káposzta vagy édes
-savanyú apró (vagdalt) káposzta
-tejszín
-kapor
-liszt
-fűszerek (só, bors, miegymás)
-hagyma
Karajt befűszerezni, lisztben megforgatni és elősütni. Ebben a serpenyőben a hagymát üvegesre pirítani a kolozsvárival, majd bele a darált húst és a debrecenit. Az egészet összesütni, majd félretenni, ez lesz a töltelék. Ebben a serpenyőben hagymát pirítani és bele a savanyú káposztát, majd kevés kapor és talán egy kis száraz fehérbor is mehet bele? Kicsit így párolni, majd ez mehet egy nagy edény aljára, amit majd a sütőbe teszünk.
A káposztát megfőzni, leszedni a leveleit (mondjuk nem tudom a savanyú káposztát is kell-e, én azt édest megfőztem...) és levélbe belefektetni egy szelet húst, a közepébe a húsos tölteléket és így összetekerni, mint a töltött káposztát, majd cérnával össze is kell kötni. Az a jó, ha szép nagy leveleink vannak! Az egészet az edényben lévő apró savanyú káposztára tesszük és be a sütőbe. Az edénynek legyen teteje!
Ha kész, akkor kivesszük a töltelékeket, majd a serpenyőbe vissza a káposzta és összedolgozzuk tejszínnel, friss kaporral.
Majd lehet tálalni :)) Ez megy alulra és erre jönnek a töltelékek, nyamm...:)
amit sohasem fogok megérteni, hogy egy darab szalonnába hova teszik a szóját meg adalékokat
na meg mér?
olvasd el a vákumos császárszalonna papírját
röhej...
Olyat nem veszek a számba!
Szoktunk mi is csinálni, mikor veszünk egy disznót, de annyi vadhúst, hogy kolbászt csináljunk belőle, még nem tudtam beszerezni.