hát voltam cecén a minap
utcán kipakolva a kis standon öreg mama befőttjei, paprika, zöldség, na meg lógtak nagy szalonnák meg kóbászok is lefelé
na mondom... :D
Egy régebbi serpenyő(ha lehet fém nyele legyen) vagy egy kisebb bogrács
tábortűz,
3közepes vagy 2 nagyobb fej vöröshagyma
3gerezd fokhagyma (ha van a környéken friss medvehagyma, vagy ehető hagymaféle akkor azzal pótolható)
mindig az évszaknak megfelelő gomba(legjobb a frissen szedett)
két db előre megfőzött nagyobb krumpli
20dkg szalonna(előre kockára vágva)
szarvas- vagy őzkolbász( 20-30 deka)
fejenként 4-5tojás
1db. paprika
só, bors, paprika
ha lőttél valamit(szarvas, őz, vaddisznó), akkor a májából is tehetsz hozzá)
Elkészítés:
A tüzet jól megrakod, hogy sok parazsa legyen, addig felkockázod a hozzávalókat, és összekevered a tojásokat egy kávéskanál sóval, félkávéskanálnyi borssal és paprikával.
Ha már jó parazsad van,akkor a szalonnát a serpenyőben/bográcsban felteszed pirulni, majd mikor üveges,akkor hozzákevered a csíkokra vágott hagymát, a gombát és a felkockázott paprikát. Mikor a hagyma megpirult,akkor hozzáteszed a felkarikázott kolbászt,krumplit, frissen szedett, apróra vágott zöldfűszereket-pl. medvehagyma- (ha van máj,akkor azt is most kell hozzátenni) és így pirítod,amíg a kolbász el nem kezdni engedni a zsírját. Ekkor keverd hozzá a tojást és süsd olyanra,ahogy szereted(van aki szaftosan szereti,van aki barnára sütve). Még melegen,körbeülve az edényt frissen, parázson pirított kenyérrel a legjobb.
Az biztos! Én szeretem is! Főleg ha van benne valami füstölt cucc, sajt v juhtúró(kaprosan). Friss paradicsom, paprika mellé + lágy fehér házikenyér! :)
csirkemáj jóféle módon:
hozzávalók:
fél kila" csirkemáj
3-4 deci bor
hagyma
birsalma meg normális hétköznapi jonathan alma
fűszerek
lisztecske
olivaolaj
a jó nagy serpenyőben a forró olajba beletesszük a feldarabolt megmosott májat, és igen hirtelen megsütjük nagy lángon, aztán kicsit félrehúzzuk, bedobjuk a hagymát, kicsit még pirítjuk, megint félrehúzzuk, szórunk rá kis lisztet, épp annyit hogy kicsit tocsisra sürítse a végén. beletesszük az almákat, felüntjük borral, aztán lefőzzük...
közben mehet bele kis bors meg só is persze...
Én is nyomok egyet ha valakinek nincs sok ideje, és nagyon éhes:
Felvert tojásokból készül, melyet sózva forró zsírban folytonos keverés közben fél lágyra sütnek meg. Oszt ennyi!
Na még egy receptet.... Nagyon sokat összegyüjtöttem és kipróbáltam úgyhogy ha van rá igény teszek be még párat...
A következő recept elég képlékeny, tetszés szerinti hússal el lehet készíteni.
Elösször a húst bepácoltam eképpen: mozsárban összetörtem egész borsot, borókabogyót, babérlevelet, fokhagymát. Ezekből a fűszerekből valamint mustárból, vörösborból és olajból csináltam meg a pácot. 1 napig hagytam állni.
Utána serpenyőben kisütöttem a húst. Majd leöntöttem az olajat és a serpenyő aljára ragadr pörzs anyagra öntöttem isteni juhfark bort. Az rögtön felszedte a pörzsanyagot és amíg forraltam el az alkoholt belőle, úgy már kezdett önmagában mártás lenni. Ám tettem bele paradicsom pürét, fokhagymát, friss petrezselyem zöldet. Gyakorlatilag a szószban minden íz benne volt.
5-6 szép nagy rovarmentes bodzavirág. Eső után kell szedni, és akkor semmit sem kell vele csinálni.
2,5 l víz
3 citrom vékonyan lehámozott héja
3 citrom apróra vágott fehér részektől mentes belseje, nem baj, ha mag is belemegy.
1,5 kg kristálycukor
Ezeket egy 5 literes üvegbe tenni, és letakarva, néhányszor naponta megkeverve 2 napig állni hagyni.
Azután jól felforralni, leszűrni és üvegekbe rakni, légmentesen lezárni, és száraz dunsztban hagyni kihülni.
Egy kis recept azoknak akik tudnak szerezni bór párlatot meg diót:
Dió pálinka
Hozzávalók:
-4l 45-50 fokos pálinka (borpárlat, vagy semleges ízű gyümölcspárlat)
-41 db félbe vágott zöld dió (jún. végén szedve)
-80dkg kristálycukor
-1,5dkg fahéj
-8dkg boróka bogyó
-1,2dkg egész köménymag
-8dkg szárított cukrozott narancshéj
-2db citrom héja
-2 ek. örölt babkávé
Összekeverni, 4 héten át zárt edényben langyos helyen érlelni, hetenként egyszer felkavarni. Négy hét után leszürni, üvegekbe tölteni. Minél tovább áll így, annál finomabb, de frissen sem rossz.
Próbáljátok ki! Érdemes.
Köszi a receptet!!!
Szakács vagyok vadban nem vagyok otthon és inkább kérdezek mint hogy elkúrjam.És talán a Vadászok kicsit többet tudnak erről a műfajról.Na ki próbálom...kb a fűszereket sejtettem de a pálinka az új na meg az arányok.
Szóval még 1X köszi.
De az egyik nagy kedvenc egy másik fórumról St.Girgesz fórumtársam receptje:
Hozzávalók:
5kg vegyes őzhús(legyen benne csontos hús is, vagy csont)
kg-onként egy közepes fej vöröshagyma és egy-egy gerezd fokhagyma
kg-onként egy kisebb -vagy egy nagyobbnak a fele- paradicsom
2db zöldpaprika
só, bors, pirospaprika, fél evőkanál csípős paprika
15-20 szem borókabogyó(ezeket apróra szoktam darálni, vagy borsszóróval durvára töröm)
egy kávéskanál kakukkfű és őrölt kömény
fél liter száraz vörösbor
egy feles szilva vagy törkölypálinka
két evőkanál áfonyadzsem.
Elkészítés:
Zsíron(én mindig zsírt használok, mert jobban kioldja az íz-, szín- és aromaanyagokat, mint az olaj) üvegesre pirítjuk a nagyobb kockákra vágott hagymát, majd hozzátesszük a meghámozott és feldarabolt paradicsomot(forró vízbe mártva könnyen lefejthető a héja) és a felkarikázott paprikát, majd így együtt pirítom addig, amíg a paradicsom szét nem esik. Ezután beleteszem a felkockázott húst, teszek rá egy kevés sót, pirospaprikát, majd aláöntök két dl bort és ugyanennyi vizet, majd jól összekeverem. Mikor elkezd levet engedni teszek bele még pirospaprikát, beleteszem a borovicskát, köményt, borsot, kakukkfüvet és a zúzott fokhagymát és addig főzöm kis-vagy közepes tűzön, míg a hús majdnem teljesen puha nem lesz. Ekkor mehet bele a a maradék bor, a pálinka, az áfonyadzsem és annyi só, édes- és csípős pirospaprika, hogy finom legyen. Ha ez megvan,akkor még 10-20 perc főzés és kész a pörkölt.
Pirított vaddisznómáj, almával.
A hagymát darabolni kell, de nem apróra, olajon vagy zsíron pirítani, a vaddisznó májat csíkokra vágni, tejben kicsit áztatni, a szívet sós vízben megfőzni, majd ha kihűlt szintén csíkokra vágni.Amikor a hagyma kicsit megpirult rá kell tenni a májat azzal tovább kell pirítani, közben lehet fűszerezni fehér bors pici majoránna, őrölt pirospaprika - vigyázni kell meg ne égjen a paprika.Amikor a máj majdnem készen van rá lehet tenni a felcsíkozott szívet, utána pedig a cikkekre vágott almát. Amikor készen van fogyasztás előtt kell megsózni, különben a máj megkeményedik.
Oké:
képzeld azt, hogy van egy jól megízesített pörkölted, ami különböző dolgokat tartalmaz ( ez szimbolizálja a teljes értékű vizet).
tegyük fel, hogy a te szervezeted, kizárólag úgy működik rendesen ha a pörköltet amit eszel abban az összes alapanyag a MEGFELELŐ MENNYISÉGBEN benne van.
most jössz egy vödör vízzel ( ez szimbolizálja a desztvizet) és felhigítod, aminek következményeként a a mennyiségi viszonyok felbomlanak és emiatt a szerveid nem működnek rendesen, ugyanis ahogy te is írtad pl a ringer oldatban az ion:víz aránynak meghatározottnak kell lennie.
ezt is olvasd át
legutoljára pedig mégegyszer hangsúlyozozm ez egy EÜ LOBBY, ami szerintem az ásványvíz kiszorítását tűzte ki célul
és így eladhatják a sok tudatlan embernek az ő víztisztító gépüket.
Nekem ebből nekem nem derült ki hogy a desztillált víz hogyan borítja fel az ionegyensúlyt. El tudnád úgy mondani hogy nekem is világos legyen? Tényleg hálás lennék.
A veszprémi víz nagyon finom, a város egyik felében ahol nagymamám lakik, mert oda történetesen a Lackó Forrásból érkezik. Szóval azt iszom, a másik felében ahol meg én lakom ott meg nem finom a víz, azt meg nemannyitiszom. Gondoltam hozzászólok énis:)
Nem azt írtad, hasznosul és beépül hanem, hogy feldolgozhatatlan. A cukrokat, zsírokat, fehérjéket feldolgozza a szervezet és hasznosítja az egyes komponenseit.
Beépítis a szövetekbe, energiát nyer belőlük satöbbi.
Az ásványi - jelen esetben szerevetlen - pedig a különböző élettani jelenségek - sejtműködés, kiválasztás, ozmotikus egyensúly - fenntartásához szükséges. Az ásványi sók általában az isoionia a nyomelemek pedig általában enzimek, vagy a vér működéséhez.
nemtom melyik, aksiba való ioncserélt/desztillált?
vizet, színtelen-szagtalan, semleges víz ízű
utána pesti csapvíz, annak enyhe mellékíze volt és most
Balfi ásványvíz győőőzelem.
A víz legfontosabb feladatai a szervezetben:
A víz szállítja a tápanyagokat a sejtekhez.
A víz eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket.
A víz karbantartja a sejtek elektromágneses teréhez szükséges elektron és protonszintet.
A víz párásítja a levegot amit belélegzünk.
A víz teszi rugalmassá az izületeket a csontok összekapcsolásához.
A legfontosabb szerveinket védő rugalmas burkot víz alkotja
Ezeket nem én mondom csak beollóztam:)
Melyik funkciót nem látja el a desztillált víz?
A ringer oldat én úgy tudom desztillált vízből áll 99%-ban.
VÍZ : KONYHASÓ : KÁLISÓ = 99 : 0,9 : 0,03
De csak kérdezem, mert tényleg érdekel nem vitatkozni akarok.:) Az ionegyensúlyról nem találtam a neten semmi értelmeset. Tudsz esetleg erről valami írást?
Nyomelem és ásványi anyag között mennyiségi különbség van. Mint ahogy a neve is mutatja, a nyomelem nagyon kis mennyiségben van jelen a szervezetben, az ásványi anyag meg nagyobb részben. Ennyi.
ebből elég egyetlen idézetet kiragadni és látszik milyen felkészült a csapat:
" "Az emberi szervezet számára szükséges ásványi anyagokból elenyészően kevés mennyiséget tartalmaz a víz az élelmiszerekhez képest… ha valakinek az étrendje változatos, még ha nem is kiegyensúlyozott, akkor sem fog nyomelem-hiányban szenvedni." Dr. Henry A. Schroeder, Dartmouth Medical School (Dartmouth Orvosi Szakiskola) "
Dr. Henry parádésan összemosta az ásványi anyagok és a nyomelemek fogalmát.
ha tudnál esetleg tudományos cikket idézni a témában az mindjárt meggyőzőbb lenne.
VEGYÉTEK MÁR ÉSZRE? HOGY EMÖGÖTT EGY EGÉSZSÉGÜGYI LOBBY ÁLL!
Ez eyg MLM rendszerű majré, amely egyre inkább hódít európában is
Én nem ezt mondtam? A szenny is ugyanúgy lerakódik, ha nem tud eltávozni.
A klórozott/kezelt/felforralt (csap)víz ásványi anyagai szervetlenek, ami a testnek nagyrészt feldolgozhatatlan. Ha kizárólag vízzel pótolnánk az ásványi anyagokat, akkor meg is nézhetnénk magunkat...
Én egy szóval sem mondtam, hogy desztvizet kell inni, csak annyit, hogy a budapesti csapvíz méreg! Egyébként nem iszom se desztvizet, se csapvizet! Az ásványvizeink világhírűek! Épp most akarják elherdálni!
a desztillált víz addig az ami, míg le nem ér a gyomrodba
mivel a gyomrodban a gyomorsav meg minden sok egyéb amit táplálkozással bevittél vízben oldódik, így rögtön megszűnik tiszta H2O cuccnak lenni...
Nem okoz!
Jó esetben a belsőszerveink nem fémből és műanyagból vannak.
Én nem azt mondom, hogy a Bp-i szennyezett, klórozott mocskot jó inni, hanem amit lentebb írtam.
Viszont van egy-két doki akik lehet jobban tudják.
A desztillált víz hatása olyan, mintha meg sem innád.
bocs de ez butaság
a vízkó nem a szennytől van hanem az oldott karbonátoktól amihez különböző
földfémek kapcsolódnak ( magnézium, kalcium, kálium )
ezt barlangokban cseppköveknek hívják.
a Ca,és a K létszükséglet a sejtek anyagforgalmához( ionpumpák, anyagcsere, izmok működése)a Mg pedig enzimek működéséhez szükségeltetik ezért ezt szennynek nevezni hülyeség
Én maradok a sörnél, max kristályvíz!Csapvizet nem ittam 25 éve!Ha beleszagolok, akkor a "szagtalan"-nak olyan keserű szaga van, mintha ciános lenne, de legalábbis valami hypó szerűt érzek benne!A desztillált víz azaz "forralt" vagy lepárolt vízből "hiányoznak" a baktériumok és egyéb forraláskor távozó anyagok,az ioncserélt víz, amiben nincsenek ásványi anyagok, az max. az akksiba, netán a vasalóba jó!!!
Azzal remélem mindenki tisztában van hogy desztillált víz NEM egyenlő ioncserélt víz! Csak azért írom mert találtam olyan fórumbejegyzéseket ahol ezeket keverték.
Desztillált víz egyáltalán nem alkalmas a fogyasztásra, és nem oltja a szomjadat, mivel nincsenek benne ásványi sók, ezért a szervezeted sem tudja megkötni. Megiszod és ki is pisiled.
Pontosan. És miből lesz a vízkő? A sok szennytől, ami a vízben van és az ásványi anyagoktól. Ha a kocsiba nem öntöd, akkor a testedbe miért? Egy szervezetben szerinted nem okoz vízkövesedést (lerakódásokat a vesében és egyéb szervekben)? Fenét nem.